Մայոնեզ
Բաղադրիչներ
1 մի հատված
հավկիթ4 հավկիթ
սպիտակ գինու քացախ3 գդալ
գդալ կծու մանանեխ1
աղ1 գդալ
խաղողի կորիզ2 բաժակ
սպիտակ պղպեղ1 պտղունց
Խոհարարություն
Ֆրանսիական խոհանոցում մայոնեզի հայտնվելը կապված է մի շարք լեգենդների հետ: «Մայոնեզ» բառն առաջացել է մի քանի բառից՝ ֆրանսերեն manier (խառնել), ինչպես նաև Mahón (Մինորկայի մայրաքաղաք) և Bayonne (այդ պատճառով սոուսն ի սկզբանե անվանում էին Sauce bayonnaise) քաղաքներից: Սակայն գիտնականները հակված են ծագման այլ տարբերակի՝ հին ֆրանսերեն moyeu (դեղնուց) բառից:
- Համոզվել, որ բոլոր բաղադրիչները սենյակային ջերմաստիճանի են:
- Առանձնացնել սպիտակուցը դեղնուցից: Դեղնուցին ավելացնել աղը, պղպեղը, մանանեխը, քացախը և խառնել մինչև զանգվածը խտանա՝ շուրջ 2-3 րոպե:
- Դանդաղ ավելացնել ձեթը՝ անընդհատ խառնելով, մինչև զանգվածը դառնա միատարր:
- Համեմել ըստ ճաշակի: