Թթու դրած կաղամբ
Բաղադրիչներ
1 մի հատված
կտրտած թարմ կաղամբ3
սոխ2 կտրտած
մաքրած սոխ1
հատապտուղ
հյութ
խառը կանաչի1 պունջ
բանջարեղենային արգանակ1 բաժակ
скотор1
աղ և պղպեղ
Խոհարարություն
Թթվեցման մեթոդը հայտնի է դեռ Հին Հունաստանից, Հռոմի և Չինաստանի ժամանակներից:
Սակայն այսօր օգտագործվող մեթոդը, որն այդքան հայտնի է Եվրոպայում, մեզ հայտնի է դարձել մոնղոլների շնորհիվ, որոնք այն բերել են Արևելյան և Կենտրոնական Եվրոպա 13րդ դարում՝ մոնղոլ-թաթարական արշավանքների ժամանակ:
Եվ ահա ավելի քան 700 տարի թթու կաղամբը շատ հայտնի է Գերմանիայում, Լեհաստանում, Ռուսաստանում, Ուկրաինայում, Բելառուսում և այլ երկրներում:
- Կաղամբը լվանալ և լավ չորացնել:
- Եփել 1.5 ժամ այնքան ջրի մեջ, որ թեթևակի ծածկի կաղամբը:
- Ծանր կաթսայի մեջ տապակել սոխը մինչև ոսկեգույն դառնալը՝ չօգտագործելով յուղ:
- Ավելացնել կաղամբը՝ հավասարաչափ խառնելով այն սոխի, գիհիի հատապտուղների, կիտրոնի հյութի և կանաչեղենի հետ:
- Ավելացնել բանջարեղենային արգանակը:
- Սխտորի պճեղները լավ լվանալ՝ առանց կեղևը մաքրելու, և դնել դրանք մեջտեղում:
- Ծածկել և եփել մարմանդ կրակի վրա շուրջ մեկ ժամ: