Այս կայքը օգտագործում է թխուկներ տվյալների պահպանման համար: Շարունակելով օգտվել կայքից՝ դուք համաձայնում եք այդ ֆայլերի օգտագործմանը:
Ինչպես ամենօրյա, այնպես էլ տոնական սեղանների անբաժան մասն են կազմում եգիպտացորենն ու ձիթապտուղը: Սակայն,արդյո՞ք, մենք գիտենք դրանց մասին ամեն ինչ: պատրաստ ենք ձեզ առաջարկել մի քանի հետաքրքիր կերակուրներ, որտեղ ձիթապտուղն ու եգիպտացորենն օգտագործվում են ինչպես միասին, այնպես էլ առանձին:
Ինչպես հայտնի է եգիպտացորենը պարունակում է B խմբի գրեթե բոլոր վիտամինները (В1, В2, В5, В6, В9), ինչպես նաև վիտամիններ А-ն, Е-ն, К-ն, D-ն, С-ն, իսկ հանքանյութերից` մագնեզիում, կալիում, ֆոսֆոր, ցինկ, երկաթ, սելեն և այլն:
Ավստրիական սպառողական ասոցիացիան հետազոտություն է կատարել՝ համեմատելով պահածոյացված եգիպտացորենը ժամեր առաջ հավաքված թարմ եգիպտացորենի հետ և արդյունքում եկել է շատ հետաքրքիր եզրակացության. պահածոյացված տարբերակում ավելի լավ են պահպանվել վիտամիններն ու օգտակար հատկությունները:
Աղցաններում շատ օգտագործվող և ամենասիրելի բաղադրիչներից է եգիպտացորենի հատիկը: Այն համարվում է հացահատիկային ընտանիքի ամենահին ներկայացուցիչներից մեկը: Ըստ հնէաբանների, մարդիկ այն սկսել էին աճեցել ավելի քան 10 հազար տարի առաջ:
Եգիպտացորենի սերմերը Եվրոպա է բերվել 1496 թվականին Քրիստոֆեր Կոլումբոսը ՝ հայտնի ճանապարհորդ, որը եվրոպացիներին ծանոթացրեց բույսերի բազմաթիվ տեսակների հետ: Եվրոպական երկրներից եգիպտացորենը տարածվել է Հնդկաստան և Չինաստան, որտեղ այն լայն տարածում ստացավ:
Ինչ վերաբերում է ձիթապտղին, ապա դրա օգտակարությունը բոլորին է ծանոթ դեռևս հին ժամանակներից: Ձիթապտղի պատմությունը սկիզբ է առել մ.թ.ա. 3-րդ դարից, երբ հին հունական Ատտիկայի բնակիչները համտեսել և գնահատել են ձիթենու ծառի պտուղները:
Իրենք պնդում էին, որ առնվազն 11 ձիթապտուղ պետք է ուտել իրական համը զգալու համար:
Այն հարուստ է կալցիումով, կալիումով, նատրիումով, երկաթով և մագնեզիումով, բջջանյութով, սպիտակուցներով և A, B, E, D, K վիտամիններով։
Այս երկու տարբեր ուտեստները, թեև ունեն հավասար օգտակարություն, միասին օգտագործվում են հազվադեպ:
Սակայն, ինչպես հայտնի է, մենք չենք վախենում փորձերից և պատրաստ ենք ձեզ առաջարկել մի քանի հետաքրքիր կերակուրներ, որտեղ ձիթապտուղն ու եգիպտացորենն օգտագործվում են ինչպես միասին, այնպես էլ առանձին:
Բաղադրությունը՝
• 0.5 տարրա Bonduelle հատիկավոր ոսկեգույն եգիպտացորեն
• 150-200 գ Bonduelle սև ձիթապտուղներ առանձ կորիզի
• մի փունջ հազար
• 2 հավի ձու
• թարմ սպանախ
• 100-150 գ պահածոյացված արքայախնձոր
Պատրաստման եղանակ.
Հազարի տերևները և թարմ սպանախը լավ լվանալ, մի փոքր չորացնել, ապա կտրատել և լցնել տարայի մեջ:
Ձվերը եփել, սառեցնել և մանր կտրատել, ապա ավելացնել հիմնական զանգվածին:
Արքայախնձորը ևս կտրատել, ապա ավելացնել մնացած բաղադրիչներին:
Ավելացնել եգիպտացորենը և ձիթապտուղը,
Ցանկության դեպքում համեմել աղով և պղպեղով և լավ խառնել:
Բաղադրությունը՝
• Bonduelle gold քաղցր եգիպտացորեն կամ Ոսկեգույն հատիկավոր եգիպտացորեն (100 g)
• 1 հավի ձու
• 30 գ. եգիպտացորենի ալյուր
• 60 գ. թթվասեր
• 2 ճաշի գդալ ձիթապտղի ձեթ
• 1 թեյի գդալ կարագ
• 50 գ. պանիր
• 1 թեյի գդալ քաղցր պղպեղ
• աղ
Պատրաստման եղանակ.
Հրակայուն թավան պատել կարագով և լցնել մի քիչ եգիպտացորենի ալյուր. թափ տալ ալյուրի ավելցուկը:
Եգիպտացորենի կեսը հյութի հետ միասին հարել բլենդերով:
Պետք չէ հասցնել պյուրե վիճակին, ուղղակի պետք է մի փոքր մանրացնել եգիպտացորենի հատիկները:
Ավելացնում ենք հավի ձուն, թթվասերը և եգիպտացորենի ալյուրը: Համեմում ենք աղով:
Ավելացնում ենք մնացած եգիպտացորենը և ձիթապտղի ձեթը:
Ջեռոցը տաքացնում ենք մինչև 170 աստիճան և եփում 20-25 րոպե, որից հետո հանում ենք, ավելացնում կարմիր պղպեղը և պանիրը, մի քանի րոպեով հետ դնում ջեռոց: Մեր թխվածքաճաշը պատրաստ է:
Բաղադրությունը`
• Bonduelle քաղցր եգիպտացորեն չիլի պղպեղով 165գ,
• Թարմ եգիպտացորեն՝ 3 հատ
• Շալոթ սոխ ՝ 1 միջին չափսի
• Լայմ ՝ 1 հատ
• Աղ ՝ ըստ ճաշակի
• Աղացած սև պղպեղ ՝ ըստ ճաշակի
• Բուսական ձեթ՝ ըստ ճաշակի
• Սպիտակ պանիր՝ 50 գ
Պատրաստման եղանակ.
Խառնել Bonduelle չիլի պղպեղով քաղցր եգիպտացորենը շալոթի և լայմի հյութի հետ, ավելացնել աղ և սև պղպեղ՝ըստ ճաշակի
Թարմ եգիպտացորենը խորովել գրիլի վրա, մինչև դառնա փափուկ և մի քիչ վառված (10-12 րոպե): Թողնել որ սառչի:
Առանձնացնել եգիպտացորենի հատիկները և ավելացնել դրանք հիմնական զանգվածին:
Համեմել ըստ ճաշակի և մեր եգիպտացորենը պատրաստ է:
Բաղադրությունը`
• 0.5 տարրա Bonduelle Սև ձիթապտուղներ առանց կորիզի
• 450 գ կարմիր կարտոֆիլ
• 2 ճաշի գդալ ձիթապտղի ձեթ
• 3 լիմոնի ցեդրա • 0.5 թեյի գդալ չաման
• 1 բաժակ ջուր • ¼ բաժակ մանրացրած մաղադանոս
• 1 կիտրոն
• Աղ
• Աղացած սև պղպեղ
• Bondulle սև ձիթապտուղներ կորիզով՝ զարդարանքի համար
•Bondulle կանաչ ձիթապտուղներ՝ կորիզով զարդարանքի համար
Պատրաստման եղանակ.
Ձիթապտուղն ու կիտրոնը տրորել և մանր կտրատել:
Կարտոֆիլը կտրատել մանր կտորներով:
Խառնել բաղադրչները. կտրատած կարտոֆիլը, տրորած ձիթապտղի, կարագի, մեկ կիտրոնի ցեդրայի, չամանի, կես թեյի գդալ աղի և 0.25 թեյի գդալ սև պղպեղի հետ:
Ավելացնել կիտրոնի հյութ:
Լավ խառնել և լցնել թավայի մեջ: Ավելացնել ջուր և հասցնել եռման ջերմաստիճանի, փակել կափարիչով և եփել ևս 10-12 րոպե, մինչև կարտոֆիլը դառնա փափուկ:
Հանել կափարիչը և եփել ևս 1-2 րոպե, մինչև ջուրը գոլորշիանա:
Ավելացնել մաղադանոսը և զարդարել կանաչ և սև կորիզով ձիթապտուղներով:
Բացի դասական ձիթապտուղներից, Bonduelle-ը հնարավորություն է տալիս ընտրել հավելումներով ձիթապտուղների տեսականուց.
• Մանսալինյա ձիթապտուղներ լցոնված կիտրոնով և կապույտ պանրով
• Մանսալինյա ձիթապտուղներ լցոնված կիտրոնով
• Մանսալինյա ձիթապտուղներ լցոնված անչոուսով
• Մանսալինյա ձիթապտուղներ քաղցր պղպեղով
Bonduelle-ի այս և այլ բանջարեղենները կարող են օգտագործվել կերակուրների մեջ՝ պարգևելով անկրկնելի համ:
Կարող են օգտագործվել նաև որպես նախուտեստներ կոկտեյլների համար:
Ներկայացնում ենք մի հրաշք բաղադրատոմս անչոուսով լցոնված մանսալինյա ձիթապտուղներով.
Բաղադրությունը`
• Ճապոնական բրնձի լապշա` 150 գ
• Bonduelle մանսալինյա ձիթապտուղներ լցոնված անչոուսով` ըստ ճաշակի
• Bonduelle սև ձիթապտուղներ առանց կորիզի՝ ըստ ճաշակի
• Կանաչի
• Աղ
• Աղացած սև պղպեղ
Պատրաստման եղանակ.
Պահել լապշան 5 րոպե եռման ջրի մեջ,
Կտրատել սև ու կանաչ առանց կորիզի ձիթապուղները 2 կեսի,
Կտրատել կանաչին,
Խառնել լապշան ձիթապտուղների հետ:
Սոուսի համար կարելի է իրար խառնել ձիթապտղի ձեթը, մանանեխը և գինու քացախը
Բարի ախորժակ :)