Պաելյա՝ իսպանական խոհանոցի դասական ուտեստ
Բաղադրիչներ
1 մի հատված
հավի միս750 գ
ճագար500 գ
բրինձ400 գ
կանաչ պատիճավոր լոբի250 գ
սպիտակ լոբի200 g
լոլիկ100 գ
արևածաղկի ձեթ50 մլ
ջուր800 ml
քաղցր կարմիր պղպեղ1 թ.գ.
Աղ պղպեղ շաֆրան
Խոհարարություն
Նա, ով գոնե մեկ անգամ հանգստացել է Վալենսիայի ծովափին, անպայման կվերադառնա այնտեղ, որպեսզի հանգիստն անցկացնի՝ վայելելով իսպանական հոյակապ խոհանոցը: Այս ուտեստի անվանումը ծագում է «paella» բառից, ինչը նշանակում է մեծ թավա, որում այն հաճախ պատրաստվում է:
- Սպիտակ լոբին լվանալ, վրան լցնել սառը եռացրած ջուր և թողնել թրջած վիճակում 12 ժամ: Այնուհետև եփել այն նույն ջրում:
- Հավի և ճագարի միսը լավ լվանալ և կտրտել: Կանաչ լոբին լվանալ: Լվացած լոլիկի վրա եռացրած ջուր լցնել, մաքրել կեղևը և կտրտել:
- Ձեթը տաքացնել մեծ թավայում, ամեն կողմից տապակել հավի մսի կտորները: Նույն թավայի մեջ լցնել ճագարի մսի կտորները և նույնպես տապակել բոլոր կողմերից:
- Ավելացնել պատիճավոր լոբին և տապակել ևս 2-3 րոպե: Այնուհետև ավելացնել եփած լոբին և կտրտած լոլիկը:
- Ավելացնել քաղցր պղպեղը և խառնել: Բրինձն ավելացնել աստիճանաբար՝ պաելյոն խառնելով փայտե գդալով:
- Ավելացնել աղն ու շաֆրանը: Խառնուրդի վրա ջուր լցնել, եռացնել և եփել մարմանդ կրակի վրա՝ ծածկված կափարիչով: Ուտեստը խառնելու կարիք չկա:
- Պաելյոն եփում են 18-20 րոպեից ոչ ավելի: Այնուհետև պետք է այն վերցնել կրակից և թողնել 5 րոպե: Մատուցվում է տաքացրած ափսեի վրա: