Էմպանադաս՝ արգենտինական պելմենիներ
Բաղադրիչներ
1 մի հատված
хмор
ցորենի ալյուր300 գ
խմորիչ100 գ
կարագ200 գ
շաքարավազ
ֆարշ
խառը350 գ
հավկիթ1 հավկիթ
թթվասեր4 ճ.գ.
գլուխ սոխ2
պճեղ սխտոր1
ձեթ1 ճ.գ.
դեղնուց2
մաղադանոս1 պունջ
աղ
Խոհարարություն
Սա ժառանգություն է Հնդկաստանից: Յուրաքանչյուր ռեգիոն ունի իր բաղադրատոմսը. դրանք տարբերվում են չափերով և միջուկով: Ավանդական միջուկը խոզի մսից է և կոչվում է կրիոլա: Միջուկը կարող է լինել նաև պանրից և խոզապուխտից, հավից, եգիպտացորենից և սոխից, կամ սպանախից և ապխտած ճարպայուղից: Խմորը պետք է լինի բարակ:
- Խմորի պատրաստման համար անհրաժեշտ է տաք կաթի մեջ լուծել խմորիչը, ավելացնել դեղնուցը, կարագը և շաքարավազը: Աստիճանաբար ավելացնել ալյուրը և խմոր հունցել: Խմորը փաթաթել ստվարաթղթի մեջ և թողնել սառնարանում ամբողջ գիշեր:
- Ֆարշի պատրաստման համար պետք է մանր կտրտել սոխը, ճզմել սխտորը: Տաք ձեթի վրա տապակել սկզբում սոխը, այնուհետև ավելացնել սխտորը և ֆարշը: Տապակել մոտ 10 րոպե:
- Ֆարշը վերցնել կրակից, ավելացնել հավկիթը, 1 դեղնուցը, թթվասերն ու կտրտած մաղադանոսը:
- Խմորը բաժանել 4 մասի, յուրաքանչյուրից բացել 15սմ տրամագծով կտոր: Յուրաքանչյուր կտորի վրա դնել մեկ բաժին ֆարշ, մեջտեղից ծալել և ծայրերն ամրացնել իրար:
- Թխելուց առաջ պելմենիների վրա դեղնուց քսել:
- Թխել ջեռոցում 20 րոպե 200°C ջերմաստիճանի տակ: Կարելի է նաև տապակել թավայում:
- Մատուցում. էմպանադասն ուտում են ձեռքերով: