Ռոմանեսկո կաղամբը միջազգային շուկայում հայտնվեց մոտավորապես 1990թ.-ին: Այն մշակվել է Հռոմի շրջանում, որտեղ հայտնաբերվել և կատարելագործվել է դանիացի այգեգործների կողմից: Այսօր այս բանջարեղենը բազմազանություն է մտցնում տաք ուտեստների մեջ, ինչպիսիք են ֆրիկասեն կամ տաք սենդվիչները, ինչպես նաև թարմ բանջարեղենային աղցանների մեջ:Գոյություն ունի նաև այլընտրանքային տեսություն, որը պնդում է, որ ռոմանեսկո կաղամբը ընկել է… ՉԹԱ-ից: Առայժմ հավաստի փաստեր չեն հայտնաբերվել, որոնք կհաստատեն այս տարբերակը: