
Սկանդինավյան խոհանոցը կերտվել է բնական պայմաններում, որոնցում ապրել են եվրոպական այս տարածաշրջանի բնակիչները: Ամռան ընթացքում ստացված բերքը և դրա բացակայությունը երկարատև ու ցուրտ ձմռան ընթացքում ստիպել են մարդկանց ուսումնասիրել, թե ինչպես կարելի է պահել այն: Աղ դրած, թթու դրած և մարինացված սննդամթերքներն այնքան էլ հարուստ չեն վիտամիններով: Շվեդիայի բնակիչները կարող են հպարտանալ իրենց խոհանոցի բազմազանությամբ: Նրանք ուտում են շատ մրգեր և բանջարեղեն: Սակայն որքան շարժվում ենք դեպի հյուսիս, այնքան խստանում են բնական պայմանները և հետևաբար, խոհանոցային ավանդույթները ավելի աղքատ են դառնում:
Բանջարեղեն` Սկանդինավիայից

Բանջարեղեն երկարատև ձմռան համար
Քանի որ Սկանդինավիայում ձմեռները երկարատև են, և եղանակը այնքան էլ բարենպաստ չէ, բանջարեղենն այնքան հաճախ չի լինում սեղանին, որքան տաք կլիմայով երկրներում: Սակայն դա չի նշանակում, որ սեղանին ամենևին չի լինում բանջարեղեն: Տարածված ավանդույթ է դրանք մարինացնելը և թթու դնելը: Ամենաճանաչվածը մարինացված ճակնդեղն է` կտրտած, քացախի, շաքարի և մեխակի մեջ ընկղմված: Մարինացվում են նաև այլ բանջարեղեններ, ինչպիսիք են գազարը, կաղամբը, ցուկկինին, պղպեղը, վարունգը և սմբուկը: Շվեդիայում և Նորվեգիայում ճանաչված են թթու դրած քաղցր վարունգները:

Ձուկը հիմքն է:
Նորվեգական սեղանի հարստությունը
Նորվեգիան նույնպես ունի հարուստ խոհարարական ավանդույթներ` կապված սաղմոնի հետ: Նորվեգացիները, որոնք սաղմոնը համարում են դելիկատես, այն մատուցում են տարբեր եղանակներով.
- տապակած (stektlaks),
- ապխտած (røktlaks),
- խաշած (koktlaks),
- խորոված (grilletlaks),
- մարինացված (gravetlaks),
- ինչպես թարթառը (laks tartar),
- ապուրի մեջ (fiszesuple) կամ լապշայի հետ:
Նորվեգացիները նաև սիրում են այլ տեսակի ձկներից պատրաստված դելիկատեսներ: Ամենաճանաչվածը fiskeboller-ն է`ձկան մսից պատրաստված կոլոլակները, որոնք մատուցվում են սպիտակ սոսուսով: Շատ ճանաչված են մանր սարդինաները`brislinger, որոնք որսում են Ստավանգերում: Դարեր շարունակ սարդինաները մշակվում են այստեղ և հասցվում գրեթե ամբողջ Եվրոպայի սեղաններին:
Նորվեգական պուդինգ
