Կայքն օգտագործում է քուքիներ: Օգտվելով կայքից` Դուք համաձայնվում եք մեր քուքի քաղաքականությանը:
Փակել Իմանալ ավելին
Փակել Իմանալ ավելին

Մանուշակագույն գազար

Մանուշակագույն գազար. ճի՞շտ, թե սխալ

Մինչև 17-րդ դարը մշակվող գրեթե բոլոր գազարները մանուշակագույն էին: Նարնջագույն գազարը, ինչպիսին մենք այն գիտենք այսօր, մշակվում էր դանիացի այգեգործների կողմից 16-րդ դարի վերջը: Օգտագործելով մանուշակագույն գազարի մուտացված շտամները՝ նրանք մեկ առ մեկ մշակել են այն` դարձնելով նարնջագույն, որը մենք վայելում ենք այսօր: Մինչ այդ գրեթե բոլոր գազարները մանուշակագույն էին, մուտացված տարբերակներով` երբեմն դեղին և սպիտակ գույնով: Սակայն դրանք համեմատաբար հազվադեպ էին մշակվում և դրանցում մանուշակագույն անտոցիանին պիգմենտի պակաս կար:

Purple-carrot2

Նարնջագույն գազարը, հավանաբար, դեղին և սպիտակ, ինչպես նաև վայրի  գազարի (որը տարբերվում է մշակվողներից) մուտացիայի արդյունքն էր: Գազարի վայրի նախնիները, հավանաբար, եկել են ներկայիս Իրանի և Աֆղանստանի տարածք. սրանք այն վայրերն են, որտեղ կարելի է գտնել վայրի գազարի շատ տեսակներ:

Ի՞նչի համար է լավ մանուշակագույն գազարը:

Մանուշակագույն գազարը նորություն չէ: Վերջինիս յուրահատուկ գույնն արտացոլում է դրա առողջարար ֆիտոքիմիական բաղկացուցիչները: Այն ոչ միայն պարունակում է սովորական գազարում պարունակվող վիտամին A և բետա-կարոտին, այն նաև հարուստ է անթոսանինով՝ հակաօքսիդանտ բաղադրությամբ, որը հապալասին տրամադրում է իր տարբերակիչ գույնն ու դարձնում չափից շատ առողջարար: Ուսումնասիրությունները պարզել են, որ այդ կապույտ և մանուշակագույն պիգմենտները կարող են բարելավել հիշողությունն ու տեսողությունը, պաշտպանել սրտի կաթվածից, հանդես գալ որպես հակաբորբոքիչ և նույնիսկ նպաստել քաշի հսկողությանը:


Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև

Կարիբյան ապուր լոբով

Կարիբյան ապուր լոբով

Կարիբյան խոհանոցի ուտեստի՝ լոբով ապուրի պատրաստման բաղադրատոմս:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Պարզ
Սաղմոն վասաբիով

Սաղմոն վասաբիով

Կծու բաղադրատոմս՝ սաղմոնը վասաբիով:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Միջին բարդության
Պաելյա՝ իսպանական խոհանոցի դասական ուտեստ

Պաելյա՝ իսպանական խոհանոցի դասական ուտեստ

Վալենսիայում սկիզբ առնող՝ իսպանական խոհանոցի դասական ուտեստի՝ Վալենսիական ձևով պատրաստված պաելյայի բաղադրատոմս:

6 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Բարդ
Մայոնեզ

Մայոնեզ

Այս սոուսն անվանում են մայոնեզ, չնայած դրա անվանումը մայոնեզային սոուս է: Դրա հայրենիքը Ֆրանսիան է:

4 անձի համար 15-30 րոպե Պարզ
Մանուշակագույն գազար

Մանուշակագույն գազար. ճի՞շտ, թե սխալ

Մինչև 17-րդ դարը մշակվող գրեթե բոլոր գազարները մանուշակագույն էին: Նարնջագույն գազարը, ինչպիսին մենք այն գիտենք այսօր, մշակվում էր դանիացի այգեգործների կողմից 16-րդ դարի վերջը: Օգտագործելով մանուշակագույն գազարի մուտացված շտամները՝ նրանք մեկ առ մեկ մշակել են այն` դարձնելով նարնջագույն, որը մենք վայելում ենք այսօր: Մինչ այդ գրեթե բոլոր գազարները մանուշակագույն էին, մուտացված տարբերակներով` երբեմն դեղին և սպիտակ գույնով: Սակայն դրանք համեմատաբար հազվադեպ էին մշակվում և դրանցում մանուշակագույն անտոցիանին պիգմենտի պակաս կար:

Purple-carrot2

Նարնջագույն գազարը, հավանաբար, դեղին և սպիտակ, ինչպես նաև վայրի  գազարի (որը տարբերվում է մշակվողներից) մուտացիայի արդյունքն էր: Գազարի վայրի նախնիները, հավանաբար, եկել են ներկայիս Իրանի և Աֆղանստանի տարածք. սրանք այն վայրերն են, որտեղ կարելի է գտնել վայրի գազարի շատ տեսակներ:

Ի՞նչի համար է լավ մանուշակագույն գազարը:

Մանուշակագույն գազարը նորություն չէ: Վերջինիս յուրահատուկ գույնն արտացոլում է դրա առողջարար ֆիտոքիմիական բաղկացուցիչները: Այն ոչ միայն պարունակում է սովորական գազարում պարունակվող վիտամին A և բետա-կարոտին, այն նաև հարուստ է անթոսանինով՝ հակաօքսիդանտ բաղադրությամբ, որը հապալասին տրամադրում է իր տարբերակիչ գույնն ու դարձնում չափից շատ առողջարար: Ուսումնասիրությունները պարզել են, որ այդ կապույտ և մանուշակագույն պիգմենտները կարող են բարելավել հիշողությունն ու տեսողությունը, պաշտպանել սրտի կաթվածից, հանդես գալ որպես հակաբորբոքիչ և նույնիսկ նպաստել քաշի հսկողությանը: