Կայքն օգտագործում է քուքիներ: Օգտվելով կայքից` Դուք համաձայնվում եք մեր քուքի քաղաքականությանը:
Փակել Իմանալ ավելին
Փակել Իմանալ ավելին

Խաշելու և շոգեխաշելու գաղտնիքները

Խաշելու ավանդական եղանակը

Խաշել նշանակում է մթերքը տաքացնել եռացող ջրում` 90-100ºC ջերմաստիճանի պայմաններում: Այս պրոցեսը հանգեցնում է հյուսվածքների փափկեցման և մշակվող մթերքում սննդանյութերի լուծման: Գնահատվել է, որ ավանդական եղանակով խաշելը բերում է վիտամինների և հանքային աղերի 40%-ի կորստի, իսկ C վիտամինի դեպքում՝ մինչև 70% -ի չափով: Սննդային արժեքի կորուստը որքան հնարավոր է ցածր պահելու համար անհրաժեշտ է դրանք ավելացնել անմիջապես եռացող ջրին: Կարևոր է նաև, որպեսզի եփելու տևողությունը որքան հնարավոր է կարճ լինի: Այդ պատճառով, ջուրը հասցրեք եռման և մթերքը խաշեք` կափարիչով ծածկած:

Secrets of cooking and steaming

Շոգեխաշում

Շոգեխաշումը կերակուր պատրաստելու ամենապարզ և առողջարար եղանակներից է: Այս պրոցեսն ենթադրում է մթերքի մշակումը գոլորշու միջոցով: Մթերքները չպետք է ընկղմվեն ջրի մեջ: Այդ դեպքում դրանք ավելի լավ կպահպանեն իրենց բնական համը, ամրությունը և գույնը, և ինչն ամենակարևորն է՝ արժեքավոր սննդանյութերը: Այս եղանակով պատրաստված կերակուրները լրացուցիչ համեմունքների կարիք չունեն: Շոգեխաշած մթերքների հետ մենք կարող ենք լրիվ հրաժարվել աղից: Այս եղանակով պատրաստված կերակուրներն ավելի քիչ կալորիաներ են պարունակում և դյուրամարս են: Շոգեխաշման մեկ այլ առավելություն է էներգիայի և ժամանակի խնայողությունը. այն չի պահանջում այնպիսի հսկողություն, ինչպես ավանդական խաշման դեպքում: Այս եղանակը չի պահանջում հատուկ սարքավորումներ՝ սա էլ մյուս առավելությունն է: Հաստ տակով պարզ կաթսան, որի ներսում ցանց է տեղակայված, ավելի, քան բավական է:


Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև

Ֆեյջոադա

Ֆեյջոադա

Ֆեյջոադան (Feijoada) պորտուգալական ամենահանրահայտ ուտեստներից է:

3 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Պարզ
Տոմ յամ կունգ՝ թաիլանդական ապուր

Տոմ յամ կունգ՝ թաիլանդական ապուր

Տոմ յամ կունգը Թաիլանդում ամենահայտնի ապուրն է, որը պատրաստում են հավի մսի արգանակով, սնկով, կիտրոնի կտորներով ու տերևներով և մանր ծովախեցգետիններով, որոնք շատ սիրված են թաիլանդցիների կողմից:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Բարդ
Մեքսիկական աղցան մակարոնեղենով և թունայով

Մեքսիկական աղցան մակարոնեղենով և թունայով

Օգտակար և հագեցնող աղցան յուրահատուկ համով

2 անձի համար 15-30 րոպե Միջին բարդության
Տապակած պանիր

Տապակած պանիր

Տապակած պանրի՝ չեխական խոհանոցի խորտիկի բաղադրատոմս, որը շատ հեշտ է պատրաստվում:

2 անձի համար 30-45 րոպե Պարզ
Խաշելու և շոգեխաշելու գաղտնիքները

Խաշելու ավանդական եղանակը

Խաշել նշանակում է մթերքը տաքացնել եռացող ջրում` 90-100ºC ջերմաստիճանի պայմաններում: Այս պրոցեսը հանգեցնում է հյուսվածքների փափկեցման և մշակվող մթերքում սննդանյութերի լուծման: Գնահատվել է, որ ավանդական եղանակով խաշելը բերում է վիտամինների և հանքային աղերի 40%-ի կորստի, իսկ C վիտամինի դեպքում՝ մինչև 70% -ի չափով: Սննդային արժեքի կորուստը որքան հնարավոր է ցածր պահելու համար անհրաժեշտ է դրանք ավելացնել անմիջապես եռացող ջրին: Կարևոր է նաև, որպեսզի եփելու տևողությունը որքան հնարավոր է կարճ լինի: Այդ պատճառով, ջուրը հասցրեք եռման և մթերքը խաշեք` կափարիչով ծածկած:

Secrets of cooking and steaming

Շոգեխաշում

Շոգեխաշումը կերակուր պատրաստելու ամենապարզ և առողջարար եղանակներից է: Այս պրոցեսն ենթադրում է մթերքի մշակումը գոլորշու միջոցով: Մթերքները չպետք է ընկղմվեն ջրի մեջ: Այդ դեպքում դրանք ավելի լավ կպահպանեն իրենց բնական համը, ամրությունը և գույնը, և ինչն ամենակարևորն է՝ արժեքավոր սննդանյութերը: Այս եղանակով պատրաստված կերակուրները լրացուցիչ համեմունքների կարիք չունեն: Շոգեխաշած մթերքների հետ մենք կարող ենք լրիվ հրաժարվել աղից: Այս եղանակով պատրաստված կերակուրներն ավելի քիչ կալորիաներ են պարունակում և դյուրամարս են: Շոգեխաշման մեկ այլ առավելություն է էներգիայի և ժամանակի խնայողությունը. այն չի պահանջում այնպիսի հսկողություն, ինչպես ավանդական խաշման դեպքում: Այս եղանակը չի պահանջում հատուկ սարքավորումներ՝ սա էլ մյուս առավելությունն է: Հաստ տակով պարզ կաթսան, որի ներսում ցանց է տեղակայված, ավելի, քան բավական է: