Կայքն օգտագործում է քուքիներ: Օգտվելով կայքից` Դուք համաձայնվում եք մեր քուքի քաղաքականությանը:
Փակել Իմանալ ավելին
Փակել Իմանալ ավելին

Ինչպես ճիշտ պատրաստել բանջարեղենային ուտեստները

Բանջարեղենային ուտեստներին գրավչություն են տալիս իրենց համը, հոտը, տեսքը և մատուցման եղանակը: Պահպանելով բանջարեղենների և մրգերի օրական հինգ անգամ ընդունման կանոնը և ստորև բերված սկզբունքները՝ մենք մեր օրգանիզմին կտանք լավագույնը.

  • Թարմ բանջարեղեններ գնելիս՝ ընտրեք լավ տեսք ունեցողները. որոնք հարթ են և հասած: Սառեցված բանջարեղեններ գնելիս՝ դրանք պետք է լինեն ամբողջությամբ սառած, չոր և միմյանց կպած չլինեն:  
  • Լվացեք բանջարեղենը և կեղևը հեռացրեք բարակ շերտով, քանի որ ամենաշատ սննդանյութերը կեղևի տակ են:
  • Բանջարեղենների կեղևը հեռացնելուց հետո, դրանք անմիջապես լվացեք մաքուր ջրով, մի ընկղմեք ջրի մեջ:  Ջրի մեջ ընկղմելը քայքայում է արժեքավոր սննդանյութերը (B և C խմբի վիտամինները լուծվում են ջրում), ինչպես նաև հանքային աղերը:
  • Տերևային բանջարեղենները պետք է լվանալ խնամքով, տերևները պետք է առանձնացնել, ջուրը փոխել:  Թողեք, որ դրանք չորանան և երբեք մի ճզմեք կամ կոտրեք տերևները:
  • Մաքրած կամ կտրատած բանջարեղենը պետք է եփել անմիջապես՝ տեղավորելով եռացող աղաջրով ամանի մեջ կամ շոգեխաշման համար նախատեսված ամանի մեջ: Եփելիս բանջարեղենների վրա սառը ջուր լցնելը ճիշտ չէ:

Բանջարեղենները, որոնք պարունակում են կարոտին, պետք է եփել մի քիչ յուղով, օրինակ ձիթապտղի յուղով: Արմատային բանջարեղենները և լոբազգիները եփելիս, պետք է կափարիչով ծածկել: Կաղամբազգի բանջարեղենները կարելի է սկզբում եփել բաց կաթսայում, սակայն հինգ րոպե հետո պետք է կափարիչով ծածկել:

  • Եփելու տևողությունը հասցրեք նվազագույնի: Բանջարեղենները եփեք քիչ` բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում, մինչև դրանք փափկեն: Աղցանների համար բանջարեղեն խաշելիս՝ ցանկալի է կեղևը թողնել: Եփելուց հետո կեղևը հեռացնելուց առաջ դրանք պետք է սառեցնել:
  • Թարմ բանջարեղենով աղցանները պետք է պատրաստել վերջին պահին՝ մատուցելուց անմիջապես առաջ:
  • Կտրատած բանջարեղենների յուրաքանչյուր չափաբաժնին պետք է ավելացվի սոուս կամ բուսայուղ, քանի որ բանջարեղենները բարակ թաղանթով ծածկելով, դրանք պաշտպանվում են օքսիդացումից:
  • Համեմունքները և կանաչին բանջարեղենային ուտեստներին պետք է ավելացնել մատուցելուց անմիջապես առաջ: Եթե համեմունքները թարմ են, դրանք պետք է կտրատել կամ մանրացնել վերջին պահին՝ նախքան աղցանին ավելացնելը:

Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև

Մայոնեզ

Մայոնեզ

Այս սոուսն անվանում են մայոնեզ, չնայած դրա անվանումը մայոնեզային սոուս է: Դրա հայրենիքը Ֆրանսիան է:

4 անձի համար 15-30 րոպե Պարզ
Եգիպտացորենով թխվածք

Եգիպտացորենով թխվածք

Եգիպտացորենով թխվածք եգիպտական բաղադրատոմս: Հիանալի համադրվում է արքայախնձորի կտորների հետ:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Պարզ
Ապուր Ժուրեկ

Ապուր Ժուրեկ

Ժուրեկի՝ Լեհաստանում ավանդաբար Սուրբ Զատիկի տոներին պատրաստովող սննդարար ապուրի բաղադրատոմս:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Միջին բարդության
Բիգոս

Բիգոս

Բիգոսի՝ Լեհաստանում տոնական սեղաններին հաճախ հանդիպող ավանդական ուտեստի բաղադրատոմս:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Միջին բարդության
Ինչպես ճիշտ պատրաստել բանջարեղենային ուտեստները

Բանջարեղենային ուտեստներին գրավչություն են տալիս իրենց համը, հոտը, տեսքը և մատուցման եղանակը: Պահպանելով բանջարեղենների և մրգերի օրական հինգ անգամ ընդունման կանոնը և ստորև բերված սկզբունքները՝ մենք մեր օրգանիզմին կտանք լավագույնը.

  • Թարմ բանջարեղեններ գնելիս՝ ընտրեք լավ տեսք ունեցողները. որոնք հարթ են և հասած: Սառեցված բանջարեղեններ գնելիս՝ դրանք պետք է լինեն ամբողջությամբ սառած, չոր և միմյանց կպած չլինեն:  
  • Լվացեք բանջարեղենը և կեղևը հեռացրեք բարակ շերտով, քանի որ ամենաշատ սննդանյութերը կեղևի տակ են:
  • Բանջարեղենների կեղևը հեռացնելուց հետո, դրանք անմիջապես լվացեք մաքուր ջրով, մի ընկղմեք ջրի մեջ:  Ջրի մեջ ընկղմելը քայքայում է արժեքավոր սննդանյութերը (B և C խմբի վիտամինները լուծվում են ջրում), ինչպես նաև հանքային աղերը:
  • Տերևային բանջարեղենները պետք է լվանալ խնամքով, տերևները պետք է առանձնացնել, ջուրը փոխել:  Թողեք, որ դրանք չորանան և երբեք մի ճզմեք կամ կոտրեք տերևները:
  • Մաքրած կամ կտրատած բանջարեղենը պետք է եփել անմիջապես՝ տեղավորելով եռացող աղաջրով ամանի մեջ կամ շոգեխաշման համար նախատեսված ամանի մեջ: Եփելիս բանջարեղենների վրա սառը ջուր լցնելը ճիշտ չէ:

Բանջարեղենները, որոնք պարունակում են կարոտին, պետք է եփել մի քիչ յուղով, օրինակ ձիթապտղի յուղով: Արմատային բանջարեղենները և լոբազգիները եփելիս, պետք է կափարիչով ծածկել: Կաղամբազգի բանջարեղենները կարելի է սկզբում եփել բաց կաթսայում, սակայն հինգ րոպե հետո պետք է կափարիչով ծածկել:

  • Եփելու տևողությունը հասցրեք նվազագույնի: Բանջարեղենները եփեք քիչ` բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում, մինչև դրանք փափկեն: Աղցանների համար բանջարեղեն խաշելիս՝ ցանկալի է կեղևը թողնել: Եփելուց հետո կեղևը հեռացնելուց առաջ դրանք պետք է սառեցնել:
  • Թարմ բանջարեղենով աղցանները պետք է պատրաստել վերջին պահին՝ մատուցելուց անմիջապես առաջ:
  • Կտրատած բանջարեղենների յուրաքանչյուր չափաբաժնին պետք է ավելացվի սոուս կամ բուսայուղ, քանի որ բանջարեղենները բարակ թաղանթով ծածկելով, դրանք պաշտպանվում են օքսիդացումից:
  • Համեմունքները և կանաչին բանջարեղենային ուտեստներին պետք է ավելացնել մատուցելուց անմիջապես առաջ: Եթե համեմունքները թարմ են, դրանք պետք է կտրատել կամ մանրացնել վերջին պահին՝ նախքան աղցանին ավելացնելը: