Կայքն օգտագործում է քուքիներ: Օգտվելով կայքից` Դուք համաձայնվում եք մեր քուքի քաղաքականությանը:
Փակել Իմանալ ավելին
Փակել Իմանալ ավելին

Ինչպես ճիշտ պատրաստել բանջարեղենային ուտեստները

Բանջարեղենային ուտեստներին գրավչություն են տալիս իրենց համը, հոտը, տեսքը և մատուցման եղանակը: Պահպանելով բանջարեղենների և մրգերի օրական հինգ անգամ ընդունման կանոնը և ստորև բերված սկզբունքները՝ մենք մեր օրգանիզմին կտանք լավագույնը.

  • Թարմ բանջարեղեններ գնելիս՝ ընտրեք լավ տեսք ունեցողները. որոնք հարթ են և հասած: Սառեցված բանջարեղեններ գնելիս՝ դրանք պետք է լինեն ամբողջությամբ սառած, չոր և միմյանց կպած չլինեն:  
  • Լվացեք բանջարեղենը և կեղևը հեռացրեք բարակ շերտով, քանի որ ամենաշատ սննդանյութերը կեղևի տակ են:
  • Բանջարեղենների կեղևը հեռացնելուց հետո, դրանք անմիջապես լվացեք մաքուր ջրով, մի ընկղմեք ջրի մեջ:  Ջրի մեջ ընկղմելը քայքայում է արժեքավոր սննդանյութերը (B և C խմբի վիտամինները լուծվում են ջրում), ինչպես նաև հանքային աղերը:
  • Տերևային բանջարեղենները պետք է լվանալ խնամքով, տերևները պետք է առանձնացնել, ջուրը փոխել:  Թողեք, որ դրանք չորանան և երբեք մի ճզմեք կամ կոտրեք տերևները:
  • Մաքրած կամ կտրատած բանջարեղենը պետք է եփել անմիջապես՝ տեղավորելով եռացող աղաջրով ամանի մեջ կամ շոգեխաշման համար նախատեսված ամանի մեջ: Եփելիս բանջարեղենների վրա սառը ջուր լցնելը ճիշտ չէ:

Բանջարեղենները, որոնք պարունակում են կարոտին, պետք է եփել մի քիչ յուղով, օրինակ ձիթապտղի յուղով: Արմատային բանջարեղենները և լոբազգիները եփելիս, պետք է կափարիչով ծածկել: Կաղամբազգի բանջարեղենները կարելի է սկզբում եփել բաց կաթսայում, սակայն հինգ րոպե հետո պետք է կափարիչով ծածկել:

  • Եփելու տևողությունը հասցրեք նվազագույնի: Բանջարեղենները եփեք քիչ` բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում, մինչև դրանք փափկեն: Աղցանների համար բանջարեղեն խաշելիս՝ ցանկալի է կեղևը թողնել: Եփելուց հետո կեղևը հեռացնելուց առաջ դրանք պետք է սառեցնել:
  • Թարմ բանջարեղենով աղցանները պետք է պատրաստել վերջին պահին՝ մատուցելուց անմիջապես առաջ:
  • Կտրատած բանջարեղենների յուրաքանչյուր չափաբաժնին պետք է ավելացվի սոուս կամ բուսայուղ, քանի որ բանջարեղենները բարակ թաղանթով ծածկելով, դրանք պաշտպանվում են օքսիդացումից:
  • Համեմունքները և կանաչին բանջարեղենային ուտեստներին պետք է ավելացնել մատուցելուց անմիջապես առաջ: Եթե համեմունքները թարմ են, դրանք պետք է կտրատել կամ մանրացնել վերջին պահին՝ նախքան աղցանին ավելացնելը:

Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև

Կարտոֆիլով աղցան

Կարտոֆիլով աղցան

Աղցանի հիմքը խաշած կարտոֆիլն է, որին ավելացնում են բազմազան բաղադրիչներ՝ բեկոն, սոխ, լոլիկ, կանաչ ոլոռ, հավկիթ, եգիպտացորեն և նույնիսկ նարինջ:

4 անձի համար 30-45 րոպե Պարզ
Ցացիկի՝ յոգուրտից և թարմ վարունգից պատրաստված սոուս

Ցացիկի՝ յոգուրտից և թարմ վարունգից պատրաստված սոուս

Ցացիկին հիանալի միջոց է յոգուրտից և թարմ վարունգից սոուս պատրաստելու համար՝ ձիթայուղի, սխտորի, աղի ու պղպեղի ավելացմամբ:

6 անձի համար 30-45 րոպե Պարզ
Ալֆահորես՝ խտացրած կաթով թխվածքաբլիթներ

Ալֆահորես՝ խտացրած կաթով թխվածքաբլիթներ

Բազմաթիվ լատինոամերիկյան երկրներում և Իսպանիայում կարելի է հանդիպել այսպիսի անվանումով թխվածքաբլիթ, սակայն բաղադրատոմսերը շատ տարբեր են:

20 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Միջին բարդության
Այնտոպֆ՝ լիարժեք ճաշ

Այնտոպֆ՝ լիարժեք ճաշ

«Այնտոպֆ» բառը գերմաներեն նշանակում է «մեկ կաթսա», ինչն էլ հանդիսանում է այս ուտեստի գաղտնիքը:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Պարզ
Ինչպես ճիշտ պատրաստել բանջարեղենային ուտեստները

Բանջարեղենային ուտեստներին գրավչություն են տալիս իրենց համը, հոտը, տեսքը և մատուցման եղանակը: Պահպանելով բանջարեղենների և մրգերի օրական հինգ անգամ ընդունման կանոնը և ստորև բերված սկզբունքները՝ մենք մեր օրգանիզմին կտանք լավագույնը.

  • Թարմ բանջարեղեններ գնելիս՝ ընտրեք լավ տեսք ունեցողները. որոնք հարթ են և հասած: Սառեցված բանջարեղեններ գնելիս՝ դրանք պետք է լինեն ամբողջությամբ սառած, չոր և միմյանց կպած չլինեն:  
  • Լվացեք բանջարեղենը և կեղևը հեռացրեք բարակ շերտով, քանի որ ամենաշատ սննդանյութերը կեղևի տակ են:
  • Բանջարեղենների կեղևը հեռացնելուց հետո, դրանք անմիջապես լվացեք մաքուր ջրով, մի ընկղմեք ջրի մեջ:  Ջրի մեջ ընկղմելը քայքայում է արժեքավոր սննդանյութերը (B և C խմբի վիտամինները լուծվում են ջրում), ինչպես նաև հանքային աղերը:
  • Տերևային բանջարեղենները պետք է լվանալ խնամքով, տերևները պետք է առանձնացնել, ջուրը փոխել:  Թողեք, որ դրանք չորանան և երբեք մի ճզմեք կամ կոտրեք տերևները:
  • Մաքրած կամ կտրատած բանջարեղենը պետք է եփել անմիջապես՝ տեղավորելով եռացող աղաջրով ամանի մեջ կամ շոգեխաշման համար նախատեսված ամանի մեջ: Եփելիս բանջարեղենների վրա սառը ջուր լցնելը ճիշտ չէ:

Բանջարեղենները, որոնք պարունակում են կարոտին, պետք է եփել մի քիչ յուղով, օրինակ ձիթապտղի յուղով: Արմատային բանջարեղենները և լոբազգիները եփելիս, պետք է կափարիչով ծածկել: Կաղամբազգի բանջարեղենները կարելի է սկզբում եփել բաց կաթսայում, սակայն հինգ րոպե հետո պետք է կափարիչով ծածկել:

  • Եփելու տևողությունը հասցրեք նվազագույնի: Բանջարեղենները եփեք քիչ` բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում, մինչև դրանք փափկեն: Աղցանների համար բանջարեղեն խաշելիս՝ ցանկալի է կեղևը թողնել: Եփելուց հետո կեղևը հեռացնելուց առաջ դրանք պետք է սառեցնել:
  • Թարմ բանջարեղենով աղցանները պետք է պատրաստել վերջին պահին՝ մատուցելուց անմիջապես առաջ:
  • Կտրատած բանջարեղենների յուրաքանչյուր չափաբաժնին պետք է ավելացվի սոուս կամ բուսայուղ, քանի որ բանջարեղենները բարակ թաղանթով ծածկելով, դրանք պաշտպանվում են օքսիդացումից:
  • Համեմունքները և կանաչին բանջարեղենային ուտեստներին պետք է ավելացնել մատուցելուց անմիջապես առաջ: Եթե համեմունքները թարմ են, դրանք պետք է կտրատել կամ մանրացնել վերջին պահին՝ նախքան աղցանին ավելացնելը: