This website uses cookies. By using this website you consent to our cookie policy.

More details

Հոլանդական խոհանոց

Չնայած այն այդքան հայտնի չէ աշխարհում, որքան ֆրանսիականն ու իտալականը, սակայն այստեղ օգտագործվում են ճաշատեսակներ, որոնք հայտնի են և հեշտությամբ կարող են պատրաստվել:

Կանաչ ծովատառեխ

Հոլանդացիների օգտագործած ձկները հետևյալն են՝ ծովատառեխ, սկումբրիա, գայլաձուկ և ծովամթերքներ: Ավելի հաճախ նրանք պատրաստում են ծովատառեխի ֆիլեից ռուլետներ, կանաչ ծովատառեխ` մաատյես հարինգ, որն ուտվում է սոխով հում վիճակում, սկումբրիան հացի բուլկու մեջ` բրոոդյե մակրեել, ու նաև ապխտած գայլաձուկ` գերոոկտեպալինգ: Ձուկը նաև օրվա ավելի հագեցած հիմնական ճաշերի հիմքն է:
 
 All you need to know about Dutch food

Հյուսիսային պարզություն

Հոլանդական խոհանոցում ձուկը և բանջարեղենն ամենակարևոր դերն են խաղում: Հյուսիսային խոհանոցին հատուկ է ճաշատեսակների ոչ մեծ տեսականանին: Այս խոհանոցի պարզության արմատները գնում են մինչև 20-րդ դարի սկիզբ, երբ Հոլանդիայում ստեղծվեցին տնային դպրոցները, որտեղ աղջիկները սովորում էին տնտեսություն վարելու նրբությունները: Այդ դպրոցներում պատրաստվող ճաշատեսակները պարզեցված էին և հիմա դրանք հոլանդական խոհանոցի հիմքն են:

Նարինջով բրենդի

Մենք կարող ենք նկատել հարևան երկրների՝ հատկապես գերմանական և սկանդինավյան խոհանոցների ազդեցությունը: Գերմանացիների նման` հոլանդացիները նույնպես սիրում են գարեջուր, հատկապես` լագեռ (թեթև գարեջուր): Այնպիսի ապրանքանիշերն, ինչպիսիք են Հեյնիկենը, Գրոլշն ու Ամստելը, բավականին հայտնի են նույնիսկ Հոլանդիայից դուրս: Թագավորական ընտանիքի տոնակատարությունների ժամանակ նարինջով մի անսովոր բրենդի է մատուցվում:

 Traditional Dutch Recipes
 

Հոլանդական ապուրներ

Ավանդական ճաշատեսակները հեշտ են պատրաստվում և շատ բաղադրիչներ չեն պարունակում; Յուրաքանչյուր հոլանդացի սիրում է սներտ` շատ թանձր ապուր, ինչպես նաև հաթսփոթ` կարտոֆիլով, բանջարեղենով և ավելի շատ տավարի մսով պատրաստվող ուտեստ:
 
Համեստ սուրճ

Թեյի, սուրճի և այլ խմիչքների տեսակները կարևոր դեր են խաղում աղանդերի ուղեկցության մեջ: Թեյը և սուրճը Հոլանդիայում հայտնվել են բավականին վաղուց. դրանք բերվել են Հնդկաստոնում հոլանդական գաղութներից և անմիջապես հայտնի դարձել եվրոպական այլ երկրներում:

“Սուրճի ժամը” (koffietijd) Հոլանդիայում ընդմիջում է առավոտյան 10-11-ի և երեկոյան 7-8-ի հատվածում: Մի կանոն կա` “մի կտոր թխվածք մի բաժակի համար”, որը համարվում է հոլանդական խնայող բնավորության արդյունք: Հոլանդացիները սպիտակ սուրճը “սխալ” են համարում, նրանք միայն սև սուրճին են վերաբերվում որպես “իսկականի”: Հոլանդացիները նաև սիրում են անիսոնով տաք շոկոլադ ու կաթ:

Ըմպելիքների հետ ճաշակելու համար հոլանդացիներն ունեն տարբեր աղանդեր, ինչպես ափելգեբակն է (դարչինով խնձորի կարկանդակը), սպեկուլաասը (դարչինով փոքրիկ թխվածքաբլիթները), ստրուփվաֆլները (մեջտեղում թանձր օշարակով կլոր վաֆլիները) կամ պոֆերտյեները (փոքրիկ նրբաբլիթներ): Հետաքրքիր է, որ հոլանդական շատ քաղաքներում այսպիսի աղանդերը վաճառում են դրսում նրանց համար, ովքեր դրանք տանը պատրաստելու ժամանակ չունեն:

Կակաչներն ընդդեմ պանիրների

Ի՞նչ է Հոելանդիան առանց պանիրների: Գաուդան կամ էդամն աշխարհում ամենահայտնի հոլանդական արտադրանքն են, և միայն կակաչները կարող են մրցել նրանց ժողովրդականության հետ: Պանիրներն արտադրվում են ազգային անյուղ կաթից և հիմնականում լինում են շրջանաձև: Իսկական հոլանդական գաուդան պետք է հասունանա ավելի քան 12 ամիս, ինչը դրան ավելի թեթև ու հաճելի համ է տալիս: Իհարկե գաուդայի տարբեր տեսակներ կան, որոշները պատրաստ են ուտելու համար արդեն մի քանի շաբաթից, իսկ որոշները պետք է սպասեն շուրջ 7 տարի:

Recipes that might interest you

Ոսկեզօծ նրբաբլիթներ եգիպտացորենով , խոզապուխտով ու ծնեբեկով
Ոսկեզօծ նրբաբլիթներ եգիպտացորենով , խոզապուխտով ու ծնեբեկով

Համեղ ուտեստ, որը կուրախացնի ձեր մտերիմներին

2 persons 30-45 min Medium
Մի կրոբ՝ գրասենյակային կերակուր
Մի կրոբ՝ գրասենյակային կերակուր

Մի կրոբը թաիլանդական խրթխրթան տապակած լապշան է:

4 persons 30-45 min Easy
Թարմ շամպինյոններով աղցան
Թարմ շամպինյոններով աղցան

Այս հրաշալի ուտեստը Ձեզ էներգիա և ուրախություն կպարգևի:

4 persons 30-45 min Medium
Գասպաչո՝ բանջարեղենային ապուր
Գասպաչո՝ բանջարեղենային ապուր

Իսպանական սառը բանջարեղենային ապուրի՝ գասպաչոյի բաղադրատոմս:

6 persons over 45 min Easy
Հոլանդական խոհանոց

Չնայած այն այդքան հայտնի չէ աշխարհում, որքան ֆրանսիականն ու իտալականը, սակայն այստեղ օգտագործվում են ճաշատեսակներ, որոնք հայտնի են և հեշտությամբ կարող են պատրաստվել:

Կանաչ ծովատառեխ

Հոլանդացիների օգտագործած ձկները հետևյալն են՝ ծովատառեխ, սկումբրիա, գայլաձուկ և ծովամթերքներ: Ավելի հաճախ նրանք պատրաստում են ծովատառեխի ֆիլեից ռուլետներ, կանաչ ծովատառեխ` մաատյես հարինգ, որն ուտվում է սոխով հում վիճակում, սկումբրիան հացի բուլկու մեջ` բրոոդյե մակրեել, ու նաև ապխտած գայլաձուկ` գերոոկտեպալինգ: Ձուկը նաև օրվա ավելի հագեցած հիմնական ճաշերի հիմքն է:
 
 All you need to know about Dutch food

Հյուսիսային պարզություն

Հոլանդական խոհանոցում ձուկը և բանջարեղենն ամենակարևոր դերն են խաղում: Հյուսիսային խոհանոցին հատուկ է ճաշատեսակների ոչ մեծ տեսականանին: Այս խոհանոցի պարզության արմատները գնում են մինչև 20-րդ դարի սկիզբ, երբ Հոլանդիայում ստեղծվեցին տնային դպրոցները, որտեղ աղջիկները սովորում էին տնտեսություն վարելու նրբությունները: Այդ դպրոցներում պատրաստվող ճաշատեսակները պարզեցված էին և հիմա դրանք հոլանդական խոհանոցի հիմքն են:

Նարինջով բրենդի

Մենք կարող ենք նկատել հարևան երկրների՝ հատկապես գերմանական և սկանդինավյան խոհանոցների ազդեցությունը: Գերմանացիների նման` հոլանդացիները նույնպես սիրում են գարեջուր, հատկապես` լագեռ (թեթև գարեջուր): Այնպիսի ապրանքանիշերն, ինչպիսիք են Հեյնիկենը, Գրոլշն ու Ամստելը, բավականին հայտնի են նույնիսկ Հոլանդիայից դուրս: Թագավորական ընտանիքի տոնակատարությունների ժամանակ նարինջով մի անսովոր բրենդի է մատուցվում:

 Traditional Dutch Recipes
 

Հոլանդական ապուրներ

Ավանդական ճաշատեսակները հեշտ են պատրաստվում և շատ բաղադրիչներ չեն պարունակում; Յուրաքանչյուր հոլանդացի սիրում է սներտ` շատ թանձր ապուր, ինչպես նաև հաթսփոթ` կարտոֆիլով, բանջարեղենով և ավելի շատ տավարի մսով պատրաստվող ուտեստ:
 
Համեստ սուրճ

Թեյի, սուրճի և այլ խմիչքների տեսակները կարևոր դեր են խաղում աղանդերի ուղեկցության մեջ: Թեյը և սուրճը Հոլանդիայում հայտնվել են բավականին վաղուց. դրանք բերվել են Հնդկաստոնում հոլանդական գաղութներից և անմիջապես հայտնի դարձել եվրոպական այլ երկրներում:

“Սուրճի ժամը” (koffietijd) Հոլանդիայում ընդմիջում է առավոտյան 10-11-ի և երեկոյան 7-8-ի հատվածում: Մի կանոն կա` “մի կտոր թխվածք մի բաժակի համար”, որը համարվում է հոլանդական խնայող բնավորության արդյունք: Հոլանդացիները սպիտակ սուրճը “սխալ” են համարում, նրանք միայն սև սուրճին են վերաբերվում որպես “իսկականի”: Հոլանդացիները նաև սիրում են անիսոնով տաք շոկոլադ ու կաթ:

Ըմպելիքների հետ ճաշակելու համար հոլանդացիներն ունեն տարբեր աղանդեր, ինչպես ափելգեբակն է (դարչինով խնձորի կարկանդակը), սպեկուլաասը (դարչինով փոքրիկ թխվածքաբլիթները), ստրուփվաֆլները (մեջտեղում թանձր օշարակով կլոր վաֆլիները) կամ պոֆերտյեները (փոքրիկ նրբաբլիթներ): Հետաքրքիր է, որ հոլանդական շատ քաղաքներում այսպիսի աղանդերը վաճառում են դրսում նրանց համար, ովքեր դրանք տանը պատրաստելու ժամանակ չունեն:

Կակաչներն ընդդեմ պանիրների

Ի՞նչ է Հոելանդիան առանց պանիրների: Գաուդան կամ էդամն աշխարհում ամենահայտնի հոլանդական արտադրանքն են, և միայն կակաչները կարող են մրցել նրանց ժողովրդականության հետ: Պանիրներն արտադրվում են ազգային անյուղ կաթից և հիմնականում լինում են շրջանաձև: Իսկական հոլանդական գաուդան պետք է հասունանա ավելի քան 12 ամիս, ինչը դրան ավելի թեթև ու հաճելի համ է տալիս: Իհարկե գաուդայի տարբեր տեսակներ կան, որոշները պատրաստ են ուտելու համար արդեն մի քանի շաբաթից, իսկ որոշները պետք է սպասեն շուրջ 7 տարի:
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description