Կայքն օգտագործում է քուքիներ: Օգտվելով կայքից` Դուք համաձայնվում եք մեր քուքի քաղաքականությանը:
Փակել Իմանալ ավելին
Փակել Իմանալ ավելին

Հոլանդական խոհանոց

Չնայած այն այդքան հայտնի չէ աշխարհում, որքան ֆրանսիականն ու իտալականը, սակայն այստեղ օգտագործվում են ճաշատեսակներ, որոնք հայտնի են և հեշտությամբ կարող են պատրաստվել:

Կանաչ ծովատառեխ

Հոլանդացիների օգտագործած ձկները հետևյալն են՝ ծովատառեխ, սկումբրիա, գայլաձուկ և ծովամթերքներ: Ավելի հաճախ նրանք պատրաստում են ծովատառեխի ֆիլեից ռուլետներ, կանաչ ծովատառեխ` մաատյես հարինգ, որն ուտվում է սոխով հում վիճակում, սկումբրիան հացի բուլկու մեջ` բրոոդյե մակրեել, ու նաև ապխտած գայլաձուկ` գերոոկտեպալինգ: Ձուկը նաև օրվա ավելի հագեցած հիմնական ճաշերի հիմքն է:
 
 All you need to know about Dutch food

Հյուսիսային պարզություն

Հոլանդական խոհանոցում ձուկը և բանջարեղենն ամենակարևոր դերն են խաղում: Հյուսիսային խոհանոցին հատուկ է ճաշատեսակների ոչ մեծ տեսականանին: Այս խոհանոցի պարզության արմատները գնում են մինչև 20-րդ դարի սկիզբ, երբ Հոլանդիայում ստեղծվեցին տնային դպրոցները, որտեղ աղջիկները սովորում էին տնտեսություն վարելու նրբությունները: Այդ դպրոցներում պատրաստվող ճաշատեսակները պարզեցված էին և հիմա դրանք հոլանդական խոհանոցի հիմքն են:

Նարինջով բրենդի

Մենք կարող ենք նկատել հարևան երկրների՝ հատկապես գերմանական և սկանդինավյան խոհանոցների ազդեցությունը: Գերմանացիների նման` հոլանդացիները նույնպես սիրում են գարեջուր, հատկապես` լագեռ (թեթև գարեջուր): Այնպիսի ապրանքանիշերն, ինչպիսիք են Հեյնիկենը, Գրոլշն ու Ամստելը, բավականին հայտնի են նույնիսկ Հոլանդիայից դուրս: Թագավորական ընտանիքի տոնակատարությունների ժամանակ նարինջով մի անսովոր բրենդի է մատուցվում:

 Traditional Dutch Recipes
 

Հոլանդական ապուրներ

Ավանդական ճաշատեսակները հեշտ են պատրաստվում և շատ բաղադրիչներ չեն պարունակում; Յուրաքանչյուր հոլանդացի սիրում է սներտ` շատ թանձր ապուր, ինչպես նաև հաթսփոթ` կարտոֆիլով, բանջարեղենով և ավելի շատ տավարի մսով պատրաստվող ուտեստ:
 
Համեստ սուրճ

Թեյի, սուրճի և այլ խմիչքների տեսակները կարևոր դեր են խաղում աղանդերի ուղեկցության մեջ: Թեյը և սուրճը Հոլանդիայում հայտնվել են բավականին վաղուց. դրանք բերվել են Հնդկաստոնում հոլանդական գաղութներից և անմիջապես հայտնի դարձել եվրոպական այլ երկրներում:

“Սուրճի ժամը” (koffietijd) Հոլանդիայում ընդմիջում է առավոտյան 10-11-ի և երեկոյան 7-8-ի հատվածում: Մի կանոն կա` “մի կտոր թխվածք մի բաժակի համար”, որը համարվում է հոլանդական խնայող բնավորության արդյունք: Հոլանդացիները սպիտակ սուրճը “սխալ” են համարում, նրանք միայն սև սուրճին են վերաբերվում որպես “իսկականի”: Հոլանդացիները նաև սիրում են անիսոնով տաք շոկոլադ ու կաթ:

Ըմպելիքների հետ ճաշակելու համար հոլանդացիներն ունեն տարբեր աղանդեր, ինչպես ափելգեբակն է (դարչինով խնձորի կարկանդակը), սպեկուլաասը (դարչինով փոքրիկ թխվածքաբլիթները), ստրուփվաֆլները (մեջտեղում թանձր օշարակով կլոր վաֆլիները) կամ պոֆերտյեները (փոքրիկ նրբաբլիթներ): Հետաքրքիր է, որ հոլանդական շատ քաղաքներում այսպիսի աղանդերը վաճառում են դրսում նրանց համար, ովքեր դրանք տանը պատրաստելու ժամանակ չունեն:

Կակաչներն ընդդեմ պանիրների

Ի՞նչ է Հոելանդիան առանց պանիրների: Գաուդան կամ էդամն աշխարհում ամենահայտնի հոլանդական արտադրանքն են, և միայն կակաչները կարող են մրցել նրանց ժողովրդականության հետ: Պանիրներն արտադրվում են ազգային անյուղ կաթից և հիմնականում լինում են շրջանաձև: Իսկական հոլանդական գաուդան պետք է հասունանա ավելի քան 12 ամիս, ինչը դրան ավելի թեթև ու հաճելի համ է տալիս: Իհարկե գաուդայի տարբեր տեսակներ կան, որոշները պատրաստ են ուտելու համար արդեն մի քանի շաբաթից, իսկ որոշները պետք է սպասեն շուրջ 7 տարի:

Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև

Ֆրանսիական բագետ սխտորով
Ֆրանսիական բագետ սխտորով

Բաղադրատոմս սխտորով բագետի՝ ֆրանսիական խոհանոցի խորհրդանիշի համար:

4 անձի համար 30-45 րոպե Պարզ
Ապուր Ժուրեկ
Ապուր Ժուրեկ

Ժուրեկի՝ Լեհաստանում ավանդաբար Սուրբ Զատիկի տոներին պատրաստովող սննդարար ապուրի բաղադրատոմս:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Միջին բարդության
Պապրիկաշ
Պապրիկաշ

Պապրիկաշի բաղադրատոմս:

2 անձի համար 30-45 րոպե Պարզ
Ֆալաֆել՝ բուսակերների կոտլետներ
Ֆալաֆել՝ բուսակերների կոտլետներ

Սիսեռից խրթխրթան բլիթների՝ ֆալաֆելի բաղադրատոմս:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Պարզ
Հոլանդական խոհանոց

Չնայած այն այդքան հայտնի չէ աշխարհում, որքան ֆրանսիականն ու իտալականը, սակայն այստեղ օգտագործվում են ճաշատեսակներ, որոնք հայտնի են և հեշտությամբ կարող են պատրաստվել:

Կանաչ ծովատառեխ

Հոլանդացիների օգտագործած ձկները հետևյալն են՝ ծովատառեխ, սկումբրիա, գայլաձուկ և ծովամթերքներ: Ավելի հաճախ նրանք պատրաստում են ծովատառեխի ֆիլեից ռուլետներ, կանաչ ծովատառեխ` մաատյես հարինգ, որն ուտվում է սոխով հում վիճակում, սկումբրիան հացի բուլկու մեջ` բրոոդյե մակրեել, ու նաև ապխտած գայլաձուկ` գերոոկտեպալինգ: Ձուկը նաև օրվա ավելի հագեցած հիմնական ճաշերի հիմքն է:
 
 All you need to know about Dutch food

Հյուսիսային պարզություն

Հոլանդական խոհանոցում ձուկը և բանջարեղենն ամենակարևոր դերն են խաղում: Հյուսիսային խոհանոցին հատուկ է ճաշատեսակների ոչ մեծ տեսականանին: Այս խոհանոցի պարզության արմատները գնում են մինչև 20-րդ դարի սկիզբ, երբ Հոլանդիայում ստեղծվեցին տնային դպրոցները, որտեղ աղջիկները սովորում էին տնտեսություն վարելու նրբությունները: Այդ դպրոցներում պատրաստվող ճաշատեսակները պարզեցված էին և հիմա դրանք հոլանդական խոհանոցի հիմքն են:

Նարինջով բրենդի

Մենք կարող ենք նկատել հարևան երկրների՝ հատկապես գերմանական և սկանդինավյան խոհանոցների ազդեցությունը: Գերմանացիների նման` հոլանդացիները նույնպես սիրում են գարեջուր, հատկապես` լագեռ (թեթև գարեջուր): Այնպիսի ապրանքանիշերն, ինչպիսիք են Հեյնիկենը, Գրոլշն ու Ամստելը, բավականին հայտնի են նույնիսկ Հոլանդիայից դուրս: Թագավորական ընտանիքի տոնակատարությունների ժամանակ նարինջով մի անսովոր բրենդի է մատուցվում:

 Traditional Dutch Recipes
 

Հոլանդական ապուրներ

Ավանդական ճաշատեսակները հեշտ են պատրաստվում և շատ բաղադրիչներ չեն պարունակում; Յուրաքանչյուր հոլանդացի սիրում է սներտ` շատ թանձր ապուր, ինչպես նաև հաթսփոթ` կարտոֆիլով, բանջարեղենով և ավելի շատ տավարի մսով պատրաստվող ուտեստ:
 
Համեստ սուրճ

Թեյի, սուրճի և այլ խմիչքների տեսակները կարևոր դեր են խաղում աղանդերի ուղեկցության մեջ: Թեյը և սուրճը Հոլանդիայում հայտնվել են բավականին վաղուց. դրանք բերվել են Հնդկաստոնում հոլանդական գաղութներից և անմիջապես հայտնի դարձել եվրոպական այլ երկրներում:

“Սուրճի ժամը” (koffietijd) Հոլանդիայում ընդմիջում է առավոտյան 10-11-ի և երեկոյան 7-8-ի հատվածում: Մի կանոն կա` “մի կտոր թխվածք մի բաժակի համար”, որը համարվում է հոլանդական խնայող բնավորության արդյունք: Հոլանդացիները սպիտակ սուրճը “սխալ” են համարում, նրանք միայն սև սուրճին են վերաբերվում որպես “իսկականի”: Հոլանդացիները նաև սիրում են անիսոնով տաք շոկոլադ ու կաթ:

Ըմպելիքների հետ ճաշակելու համար հոլանդացիներն ունեն տարբեր աղանդեր, ինչպես ափելգեբակն է (դարչինով խնձորի կարկանդակը), սպեկուլաասը (դարչինով փոքրիկ թխվածքաբլիթները), ստրուփվաֆլները (մեջտեղում թանձր օշարակով կլոր վաֆլիները) կամ պոֆերտյեները (փոքրիկ նրբաբլիթներ): Հետաքրքիր է, որ հոլանդական շատ քաղաքներում այսպիսի աղանդերը վաճառում են դրսում նրանց համար, ովքեր դրանք տանը պատրաստելու ժամանակ չունեն:

Կակաչներն ընդդեմ պանիրների

Ի՞նչ է Հոելանդիան առանց պանիրների: Գաուդան կամ էդամն աշխարհում ամենահայտնի հոլանդական արտադրանքն են, և միայն կակաչները կարող են մրցել նրանց ժողովրդականության հետ: Պանիրներն արտադրվում են ազգային անյուղ կաթից և հիմնականում լինում են շրջանաձև: Իսկական հոլանդական գաուդան պետք է հասունանա ավելի քան 12 ամիս, ինչը դրան ավելի թեթև ու հաճելի համ է տալիս: Իհարկե գաուդայի տարբեր տեսակներ կան, որոշները պատրաստ են ուտելու համար արդեն մի քանի շաբաթից, իսկ որոշները պետք է սպասեն շուրջ 7 տարի: