Կայքն օգտագործում է քուքիներ: Օգտվելով կայքից` Դուք համաձայնվում եք մեր քուքի քաղաքականությանը:
Փակել Իմանալ ավելին
Փակել Իմանալ ավելին

Սոխ

 

100գ սոխ – 40 ԿԿալ

Սոխը պարունակում է մանրաթելեր, սպիտակուցներ, մագնեզիում, ֆոսֆոր, երկաթ, նատրիում, կալցիում, կալիում, ինչպես նաև A, B1, B2, B6, C, PP վիտամիններ:  

Ոչնչացնում է մանրէները

Ամենից շատ գնահատվում է սոխի մանրէասպան և վարակները կանխող հատկությունը: Սոխի հյութը պարունակում է ֆիտոնցիդներ՝ բնական հակաբակտերիալ նյութեր: Կարևոր է իմանալ, որ հում սոխը հարուստ է նախ և առաջ հակաբակտերիալ միացություններով: Նույնիսկ եփված վիճակում սոխն ունի շատ օգտակար հատկություններ:  

Իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը, ամրապնդում սիրտը և պաշտպանում քաղցկեղից

Սոխն օգնում է խոլեստերինի դեմ պայքարում, քանի որ զգալիորեն իջեցնում է դրա մակարդակը: Արյան վրա ունենում է նոսրացնող ազդեցություն՝ իջեցնելով անոթների խցանման ռիսկը, իջեցնում արյան ճնշումը և պաշտպանում սիրտը: Այսօր իրականացվում են լայնածավալ հետազոտություններ՝ նպատակ ունենալով ապացուցել, որ սոխի և դրանից պատրաստված կերակուրների ամենօրյա օգտագործումն իջեցնում է քաղցկեղային հիվանդությունների ռիսկը:  

Արցունքաբեր է

Ինչո՞ւ ենք մենք լաց լինում սոխ կտրատելիս: Դա պայմանավորված է սուլֆոնային թթուների ազդեցությամբ, որոնք ձևավորվում են սոխ կտրտելիս արտադրվող LFS էնզիմների և ծծումբ պարունակող ամինաթթուների միացումից, որոնք գրգռում են արցունքագեղձերը և լորձաթաղանթը՝ առաջացնելով արցունքներ: Այդ տհաճ երևույթը կանցնի, եթե ծամեք մաղդանոս կամ սուրճի հատիկ: 

Առանց սոխի չէին լինի եգիպտական բուրգերը...

Սոխն ունի շուրջ 3000 տարվա պատմություն, դրա հայրենքին են համարվում Միջին Ասիան և Հնդկաստանը: Այն Եվրոպա է հասել հռոմեացիների միջոցով, իսկ Քրիստոփոր Կոլումբոսը տարածեց այն օվկիանոսի մյուս կողմում: Սոխի պատկերներ գտել են նույնիսկ եգիպտական բուրգերի վրա. դրանով սնվում էին բուրգերը սարքող ստրուկները, քանի որ սոխը նաև կանխարգելում է  համաճարակների տարածումը: Այսօր սոխն աճեցվում է ողջ աշխարհում և լայն տարածում ունի բոլոր մայրցամաքների խոհանոցներում:


Բաղադրատոմսեր այս բանջարեղենով

Իմամ բայալդի՝ սմբուկով ուտեստ

Իմամ բայալդի՝ սմբուկով ուտեստ

Գոյություն ունեն բազմաթիվ լեգենդներ՝ կապված այս ուտեստի ծագման հետ: Համաձայն դրանցից մեկի՝ իսլամական հոգևորական իմամն ուշագնաց է եղել, երբ առաջին անգամ փորձել է այս ճաշատեսակը:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Միջին բարդության
Վիետնամական ապուր «Pho»

Վիետնամական ապուր «Pho»

Վիետնամական խոհանոցի ուտեստ՝ «Pho» ապուրի բաղադրատոմս:

8 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Պարզ
Ճուտ՝ կարիբյան "Ջերկ" մարինադի մեջ

Ճուտ՝ կարիբյան "Ջերկ" մարինադի մեջ

Կարիբյան խոհանոցի ուտեստի՝ "Ջերկ" մարինադի մեջ ճտի պատրաստման բաղադրատոմս:

8 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Պարզ
Բրինձ լոբու հետ կարիբյան ձևով

Բրինձ լոբու հետ կարիբյան ձևով

Կարիբյան ոճով լոբով բրնձի պատրաստման բաղադրատոմս:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Պարզ