Կայքն օգտագործում է քուքիներ: Օգտվելով կայքից` Դուք համաձայնվում եք մեր քուքի քաղաքականությանը:
Փակել Իմանալ ավելին
Փակել Իմանալ ավելին

Կծու կարմիր պղպեղ

100գ կծու կարմիր պղպեղ – 40 ԿԿալ

Չիլի պղպեղը պարունակում է նատրիում, կալիում, կալցիում, մագնեզիում, բետա-կարոտին, ինչպես նաև B1, B2, B6, C և E վիտամիններ:

Համաշխարհային համեմունք

Չիլի համեմունքը հայտնի է ողջ աշխարհում, այն գնահատվում է շատ խոհանոցներում, օրինակ՝ հնդկական և մեքսիկական: Հաճախ օգտագործվում է չորացրած և փոշիացրած տեսքով, բայց կարելի է հանդիպել նաև հում կամ մարինացված վիճակում: Կծու կարմիր պղպեղն ընդգծում և ուժեղացնում է ուտեստների համը, հայտնի է նաև դրա տաքացնող հատկությունները: Ավելի ու ավելի հաճախ ենք այն հանդիպում քաղցրավենիքի և աղանդերի հետ՝ ինչպիսիք են ավանդական կամ տաք շոկոլադը:  

Կծու և օգտակար

Կծու կարմիր պղպեղը պարունակում է կապսաիցին՝ ալկալոիդ, որով պայմանավորված է դրա կծու համը: Այս նյութն ունի նաև օգտակար հատկություններ և օգտագործվում է ցավազրկող և տաքացնող քսուքների արտադրության մեջ: Այս ալկալոիդը խթանում և արագացնում է նյութափոխանակությունը: Չիլին կարող է օգտակար լինել նիհարելու դիետաներ պահողների համար: Անցկացվում են նաև քաղցկեղային հիվանդությունների դեմ պայքարի համար կապսաիցինի օգտագործման վերաբերյալ հետազոտություններ: Կծու կարմիր պղպեղը նաև ասկորբինաթթվի, այսինքն C վիտամինի աղբյուր է:

Սքովիլի սանդղակ

1912 թվականին ամերիկացի քիմիկոս Ուիլբուր Սքովիլը մշակեց Սքովիլի սանդղակը՝ նախատեսված սննդի՝ հատկապես չիլի պղպեղի կծվության չափման համար: Վերջինիս կծվությունը հասնում է տարբեր աստիճանների՝ կախված դրա տեսակից և կապսաիցինի պարունակությունից: 

Կծու պղպեղն ինքպաշտպանության համար

Կապսաիցինն օգտագործվում է նաև արցունքաբեր գազի արտադրության համար: Կապսաիցինի հատկությունները կիրառելի են ինքնապաշտպանության համար: Կարևոր է հիշել խնամքով լվանալ ձեռքերը կծու պղպեղին դիպչելուց հետո: Վերջինիս նույնիսկ աննշան հպումն աչքերին, լորձաթաղանթին, մաշկի նուրբ հատվածներին կարող է տհաճ հետևանքներ ունենալ:  



Բաղադրատոմսեր այս բանջարեղենով

Վիետնամական աղցան տավարի մսով
Վիետնամական աղցան տավարի մսով

Վիետնամական խոհանոցի ուտեստի՝ տավարի մսով աղցանի բաղադրատոմս:

4 անձի համար 30-45 րոպե Պարզ
Ճուտ՝ կարիբյան "Ջերկ" մարինադի մեջ
Ճուտ՝ կարիբյան "Ջերկ" մարինադի մեջ

Կարիբյան խոհանոցի ուտեստի՝ "Ջերկ" մարինադի մեջ ճտի պատրաստման բաղադրատոմս:

8 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Պարզ
Տոմ յամ կունգ՝ թաիլանդական ապուր
Տոմ յամ կունգ՝ թաիլանդական ապուր

Տոմ յամ կունգը Թաիլանդում ամենահայտնի ապուրն է, որը պատրաստում են հավի մսի արգանակով, սնկով, կիտրոնի կտորներով ու տերևներով և մանր ծովախեցգետիններով, որոնք շատ սիրված են թաիլանդցիների կողմից:

4 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Բարդ
Ցևիչե՝ հում ծովային ձուկ
Ցևիչե՝ հում ծովային ձուկ

Համեմունքներով պատրաստված հում ծովային ձկան՝ ցևիչեի բաղադրատոմս:

3 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Միջին բարդության