Կայքն օգտագործում է քուքիներ: Օգտվելով կայքից` Դուք համաձայնվում եք մեր քուքի քաղաքականությանը:
Փակել Իմանալ ավելին
Փակել Իմանալ ավելին

Եղերդակ (ցիկորի)

100գ եղերդակ – 25 ԿԿալ

Պարունակում է կալցիում, ֆոսֆոր, երկաթ, մագնեզիում և A1, B1, B2, C, E վիտամիններ:

Ավելի մեծ սննդային արժեք

Եղերդակը պարունակում է շատ ավելի վիտամիններ և հանքային նյութեր, քան ավանդական հազարը, իսկ դրա մեջ պարունակվող ինուլինն ու ինտիբինը բացում են ախորժակը: 

Եղերդակ ունենալ

Քչերը գիտեն, որ «եղերդակ ունենալ» արտահայտությունը, որը նշանակում է «վախ ունենալ» կապված է հենց այս բույսի հետ: Եղերդակն ունի գունատ տերևներ և դրա նուրբ, փխրուն տեսքը հիշեցնում է «վախեցած բույս»: Եղերդակն աճում է գրեթե մթության մեջ, կարիք չունի արևի լույսի, ինչը հին ժամանակներում տարատեսակ կասկածներ էր հարուցում: Այն ընկալվում էր որպես սատանայական բույս և օգտագործվում սև մոգության ծեսերում:  

Մի փոքր առողջ կծվություն

Եղերդակի տերևներն ունեն կծու, թեթևակի դառը համ և օգտագործվում են ինչպես հազարը: Աղցանների մեջ այն հաջողությամբ համադրվում է կծու պանիրների, ընդեղենի, բազուկի կամ խնձորի և տանձի կտորների հետ:  

Եղերդակը սեղանին

Եղերդակի տերևները կարելի է օգտագործել՝ վրան լցնելով ձիթապտղի ձեթ կամ կիտրոն: Կարելի է նաև դրա տերևների վրա մատուցել տարատեսակ ուտեստներ՝ հավկիթից, կաթնաշոռից, ձկից կամ մսից: Այն կարելի է օգտագործել ջեռեփուկների համար, շոգեխաշել կամ տապակել: Տարածված է նաև եղերդակից ապուրը, որին ավելացնում են պանիր, սխտոր և կիտրոն: