Կայքն օգտագործում է քուքիներ: Օգտվելով կայքից` Դուք համաձայնվում եք մեր քուքի քաղաքականությանը:
Փակել Իմանալ ավելին
Փակել Իմանալ ավելին

Ձիթապտուղ

 

100գ ձիթապտուղ – 160 կկալ

Ձիթապտղի յուղը պարունակում է շուրջ 75% չհագեցված օլեինաթթու, ինչպես նաև հակաօքսիդանտներ՝ E վիտամին և պոլիֆենոլ:
Ձիթապտղի յուղը նաև ապահովում է մեզ անհրաժեշտ չհագեցված օմեգա-6 ճարպաթթուներով, ինչը շատ ավելի օգտակար է, քան մեծ քանակությամբ հագեցված ճարպաթթուների անհիմն օգտագործումը: 
 
Ձիթապտուղների սպառման առողջապահական առավելությունները
 
Ամերիկյան «Թայմ» շաբաթաթերթը ձիթապտուղները դասել է աշխարհի ամենաառողջ սննդի խմբին: Ձիթապտուղը, ձիթապտղի յուղի հետ միասին, շատ օգտակար են առողջության համար և հայտնի են մոնոչհագեցած ճարպաթթուների բարձր պարունակությամբ, ինչը կարող է նվազեցնել արյան մեջ խոլեստերինի պարունակությունը: Ձիթապտուղը պաշտպանում է սրտի և արյան անոթները աթերոսկլերոզից: Այն Միջերկրական սնդդակարգի հիմնական բաղադրիչն է, որն առողջ սնվելու լավագույն օրինակն է:

1 ծառ և 1 լիտր

Մի ձիթենին կարող է տալ 1 լիտր ձիթապտղի յուղ: Պատահում է, որ լավ բերքի տարում մի ծառից ստանում են մինչև 2 լիտր այս թանկարժեք հեղուկից:

Հավերժական ծառ

Ձիթենին մշտադալար ծառ է կամ թուփ, որը հասնում է 4-12 մետր բարձրության: Ձիթենու բունը սովորաբար մոխրագույն է, փոքր պինդ տերևներով: Այն ամբողջությամբ բերք է տալիս ամեն 2 տարին մեկ. Բերքից հետո այն պետք է հանգստանա և ուժ հավաքի նորից հիասքանչ բերք տալու համար: Առանց կասկածի ծառերը կարող են անվանվել հին ժամանակների վկաներ, քանի որ նրանք կարող են ապրել մինչև հազար տարի:

Կանաչ և սև

Կան ձիթապտղի տարբեր տեսակներ, դրանք կարող են լինել կանաչ, սև, փոքր կամ մեծ, տարբեր համերով և ճարպերի տարբեր պարունակությամբ: Մարինացվելով նրբահամ աղաջրում`դրանք ստանում են մուգ գինու գույն և մրգային թեթև համ: Դրանք անփոխարինելի են որպես ապերիտիվ ու նաև որպես տարբեր աղցանների բաղադրիչ:

11 ձիթապտուղ

Հին հույները բացահայտել են, որ ձիթապտուղները հարմար են խոհարարության համար: Նրանք ասում են , որ պետք է ուտես 11 հատ ձիթապտուղ դրանց իրական համն զգալու համար: Ձիթապտղի համբավը չի նվազել տարիների ընթացքում, հակառակը`ամբողջ աշխարհով մեկ այս փոքրիկ միրգը ավելի ու ավելի շատ երկրպագուներ է հավաքում, ձիթապտղի յուղի մասին խոսելիս մոնք օգտագործում ենք միայն գերադրական աստիճանը: Այն աճում է Միջերկրական տարածաշրջանի ափամերձ տարածքներում և տաք կլիմայով այլ շատ տարածքներում. Կանարյան կղզիներ, Ղրիմ, Կովկաս, Հարավ-արևմտյան Աֆրիկա, Հնդկաստան, Ճապոնիա, Կալիֆորնիա, Բերմուդներ, Ջամայկա, Հարավային Աֆրիկա:



Բաղադրատոմսեր այս բանջարեղենով

Ցևիչե՝ հում ծովային ձուկ

Ցևիչե՝ հում ծովային ձուկ

Համեմունքներով պատրաստված հում ծովային ձկան՝ ցևիչեի բաղադրատոմս:

3 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Միջին բարդության
Հորիատիկի՝ հունական աղցան

Հորիատիկի՝ հունական աղցան

Հունական խոհանոցի հանրահայտ ուտեստի՝ հորիատիկիի (հունական աղցան) բաղադրատոմս:

2 անձի համար 15-30 րոպե Պարզ
Քաղցր եգիպտացորենով կարկանդակ

Քաղցր եգիպտացորենով կարկանդակ

Եգիպտացորենով քաղցր, հյութալի և համեղ կարկանդակ, որը կարող է Ձեզ ուրախացնել։

10 անձի համար ավելի, քան 45 րոպե Միջին բարդության
Պաստա լինգվինի կանաչ ձիթապտուղներով և սնկով

Պաստա լինգվինի կանաչ ձիթապտուղներով և սնկով

Հեշտ ու համեղ համադրություն! Ձիթապտղի ու սնկի խարնուրդը , ավելացրած տաք պաստայի մեջ, տալիս է ուտեստին հագեցած համ և բույր:

2 անձի համար 30-45 րոպե Պարզ

Այս բանջարեղենը պարունակող արտադրանք

Ձիթապտուղներ կորիզով՝

Ձիթապտուղներ կորիզով՝

300 գ
Ձիթապտուղներ առանձ կորիզի՝

Ձիթապտուղներ առանձ կորիզի՝

300 գ
" Բանջարեղենային խառնուրդ “Միջերկրական”"

" Բանջարեղենային խառնուրդ “Միջերկրական”"

310 գ
Մանսալինյա ձիթապտուղներ լցոնված անչոուսով՝

Մանսալինյա ձիթապտուղներ լցոնված անչոուսով՝

300 գ