Ձմեռային սննդակարգ

համեղ

Հատուկ սննդակարգ ցուրտ օրերի համար, բոլոր նրանց համար, ովքեր հատկապես զգում են արևի պակասը և կուզենային իրենց սննդակարգը հարմարեցնել ձմեռային իրականությանը:

Չնայած կալորիաների մեր պահանջը ամառվա և ձմեռվա համար շատ չի տարբերվում, այնուամենայնիվ մենք կարիք ունենք զանազանելու մեր ճաշացանկը:

 

Ավելի շատ էներգիա

Մեր օրգանիզմը կարիք ունի սննդամթերքից ստացվող էներգիայի ավելի մեծ չափաբաժնի, այնպես որ դա նույնիսկ կարող է առաջացնել ջերմության բալանս, այս է պատճառը, որ մենք ուզում ենք ուտել ավելի առատ և ավելի կալորիական ուտելիք:

 
 always take less than 1000 calories in your winter diet plan
 

Օգտակար խորհուրդներԻ՞նչ ուտել և ինչի՞ց խուսափել
• ձավարեղենը, պատիճավոր բույսերը, անյուղմիսը, լյարդը երկաթի և B, E վիտամինների լավ աղբյուր են, որոնց պակասը հանգեցնում է հոգնածության
• օրվա մեջ ճաշերի քանակը շատ կարևոր է, օրական չորս անգամը ամենաքիչն է: 3 ժամը մեկ ուտելով մենք կպահպանենք մեր օրգանիզմի ճիշտ ջերմային բալանսը
• համեստ նախաճաշը պաշտպանում է ցրտից, մենք ավելի արագ ենք ճարպեր այրում առավոտյան և այդ պատճառով շատ ճարպային հանգույցներ ձեռք չենք բերում, միևնույն ժամանակ  մեր օրգանիզմն ավելի լավ է յուրացնում սնուցիչ տարրերը
• բանջարեղեն և մրգեր. լոլիկ, պղպեղ, բրոկոլի, բրյուսելյան կաղամբ, հազար, նեխուր, նարինջ, թուրինջ, սեխ, կիվի, մրգեր, որոնք պարունակում են A, C, E վիտամիններ (օգնում են օգտագործել սննդի մեջ եղած էներգիան և ծթանում իմունային համակարգը), պետք է ավելացվեն ամեն ճաշին
• կաթնամթերքը, թռչնամիսը, ձուկը, հորթիմիսը, ընդեղենը, հացահատիկները, կաղամբը, ընկույզը B խմբի վիտամինների աղբյուր են, որոնք կարևոր են իմունային համակարգի համար և իրենց հակադեպրեսանտ հատկանիշների համար
• միսը, պատիճավոր բույսերը, ներառյալ ոսպը և տարբեր ձավարեղենը ապահովում են մեզ երկաթի ճիշտ չափաքանակով՝ պաշտպանելով մեզ մեր օրգանիզմի սակավարյունությունից և ցածր դիմադրողականույթյունից
• ամբողջական հացահատիկի և ցորենի հացը, մանրաթելեր պարունակող ձավարեղենը սնուցում են և միևնույն ժամանակ էներգիայի լավ աղբյուր են, ինչը ձմեռվա ընթացքում 50%-ով պետք է ապահովվի ածխաջրերի միջոցով
• ձուկը, թռչնամիսը, ձուն, բրոկոլին, եգիպտացորենը, հունական ոլոռը մեր օրգանիզմը հարստացնում են քրոմով, ինչը փակում է ախորժակը քաղցրեղենի հանդեպ
• պատիճավոր բույսերը, սոյան, կտավատի սերմը, քնջութի սերմը, աբողջական հացահատիկից մթերքները, ձուկըմ ընկույզը, սերմերը, ձուկը, բրոկոլին արագացնում են նյութափոխանակությունը և մարսողությունը, չնայած պարունակում են ճարպեր
• կաթը, կաթնամթերքը, ձավարեղենը, պատիճավոր բույսերը, սոյան, ձուկը (փշերով) նույնպես տալիս են հագեցածության զգացում, որպես կալցիումով հարուստ տարրեր
• սպիտակ հացի, թխվածքների և թխվածքաբլիթների օգտագործման նվազեցումը կպաշտպանի ավելորդ և գիրացնող շաքարների վտանգից

 Always take 4 glass of water in winter dites
 
 

Կերեք և քաշ մի հավաքեք

Ամենակարևոր բանն այն է, որ մեր սննդակարգը լինի լավ բալանսավորված, այսինքն, այն պետք է մեզ ապահովի շատ էներգիայով և դիմադրողականությամբ, բայց հետ պահի քաշ հավաքելուց:

Հավանաբար ձեր օրգանիզմն ինքը կասի ձեզ, թե ինչ անեք ձեր իմունային համակարգը ուժեղացնելու, վարակներից խուսափելու և անպետք ճարպային հանգույցներ չավելացնելու համար:

Ճաշացանկ

Նախաճաշ. 
2 շերտ հաս, slices of bread,մանր սոխով կաթնաշոռ, թույլ խաշաճ ձու, լոլիկով աղցան,  թեյ ազնվամորու հյութով 
Լանչ. 
երկու ամբողջական հատիկներով բուլկի խոզապուխտով և հնդկահավի մսով, թարմ նարնջի հյութ 
Ճաշ. 
Շոգեխաշած հավի կրծքամիս, բրոկոլի, կճեպով կարտոֆիլ, լիմոնով հանքային ջուր 
Ցերեկ. 
Բանանով, խնձորով, նարինջով մրգային աղցան 
Ընթրիք.
Եփած լոբի, ամբողջական հացահատիկով կեքս, սկումբրիայով պաստա, լիմոնի թեյ

, , ,