• eating

Մանուշակագույն գազար. ոչ միայն մեկ այլ գույն

գեղեցիկ

Հայտնաբերեք ապշեցուցիչ փաստեր և պատմություններ` բանջարեղենների մասին: Դուք կզարմանաք:

Մանուշակագույն գազար. ճի ՞շտ, թե սխալ

Մինչև 17-րդ դարը մշակվող գրեթե բոլոր գազարները մանուշակագույն էին: Նարնջագույն գազարը, ինչպիսին մենք այն գիտենք այսօր, մշակվում էր դանիացի այգեգործների կողմից 16-րդ դարի վերջին: Օգտագործելով մանուշակագույն գազարի մուտացված շտամները, նրանք մեկ առ մեկ մշակել են այն` դարձնելով նարնջագույն, որը մենք վայելում ենք այսօր:

Նախքան այդ, գրեթե բոլոր գազարները մանուշակագույն էին, մուտացված տարբերակներով` երբեմն դեղին և սպիտակ գույնով: Սակայն դրանք համեմատաբար հազվադեպ էին մշակվում և դրանցում մանուշակագույն անտոցիանին պիգմենտի պակաս կար:

Purple-carrot2

Նարնջագույն գազարը, հավանաբար, դեղին և սպիտակ, ինչպես նաև վայրի  գազարի (որը տարբերվում է մշակվողներից) մուտացիայի արդյունքն էր:

Գազարի վայրի նախնիները, հավանաբար, եկել են ներկայիս Իրանի և Աֆղանստանի տարածք. սրանք այն վայրերն են, որտեղ կարելի է գտնել վայրի գազարի շատ տեսակներ:

Ի՞նչի համար է լավ մանուշակագույն գազարը:

Մանուշակագույն գազարը նորություն չէ՛: Վերջինիս յուրահատուկ գույնն արտացոլում է դրա առողջարար ֆիտոքիմիական բաղկացուցիչները: Այս Մանուշակագույն Մշուշի բազմազանությունն ոչ միայն պարունակում է սովորական գազարի վիտամին A-ով և բետա-կարոտինով, որն ակնհայտ է դրանց նարնջագույն կենտրոնով, այն նաև հարուստ է անթոսանինով՝ հակաօքսիդանտ բաղադրությամբ, որը հապալասին տրամադրում է իր տարբերակիչ գույնն ու դարձնում չափից շատ առողջարար: Ուսումնասիրությունները պարզել են, որ այդ կապույտ և մանուշակագույն պիգմենտները կարող են բարելավել հիշողությունն ու տեսողությունը, պաշտպանել սրտի կաթվածից, հանդես գալ որպես հակաբորբոքիչ և նույնիսկ նպաստել քաշի հսկողությանը: